2018. március 25 Önök kérték!

Régóta várt koncert, régóta várt műsorral. És végre el is hoztuk a színpadra!

Arra gondoltunk, hogy az elmúlt néhány év egy-két népszerű darabját ideje feleleveníteni. Így régóta adósok vagyunk Bárdos: Magos a rutafájával – ezt utoljára már több mint 4 éve énekeltük.
Elhangzik majd a kórus legújabb kedvence, egy részletet az Apácashowból, ráadásul a koncert végére az is mindenkinek érthetővé válik, hogy mi minden fér még bele az „Önök kértékbe”.
Egy kevés nosztalgikus hangulatot is szeretnénk megteremteni Magyaróvári Viktor Mesemedli című, klasszikus magyar rajzfilmek főcímzenéinek újragondolásával. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy a szerző ezt a koncertet választotta a darab ősbemutatójának.
Meglepetésként pedig nem hagytuk ki a közönségünket sem az éneklésből, de még a táncból sem! A hangszalagokat és a lábakat egyaránt edzésben tartja egy-egy koncertünk.
Ha senki nem akar kijönni a gyakorlatból akkor találkozunk a következő koncertünkön!


2018. december 18. #köztünkszólva Svéd karácsony

A MediCantare Leánykar hagyományos #köztünkszólva-hangversenyét 2017-ben már 3. alkalommal rendezzük meg: ezúttal a jéghideg skandináv szigetvilágba kalauzolva az érdeklődőket.

Idén is vegyeskarrá alakul a kórus, hogy a Lucia-napi svéd hagyományokat autentikusan szólaltathassuk meg, melyben a kórus által énekelt nyelvek számát újból gyarapítjuk: idén először, valódi svéd darabokkal köszöntjük a karácsonyt.
Akik idén csatlakoztak hozzánk elsajátíthattak igazi svéd passzusokat, egy másik kultúra hagyományaiba nyerhettek bepillantást és nem utolsó sorban igazi svéd dalokat, darabokat énekelhettek a karácsonyfájuk alatt a koncert után.
Aki a megszokott magyar kötődésű művek kedvéért jönne, annak sem kell csalódnia, idén Kodály: Adventi énekével köszöntjük svédül nem egészen értő hallgatóinkat!
A koncertet követően pedig hagyományosan együtt ünnepelünk a koncertre megalakuló formációval egy forralt bor társaságában.
Várjuk a jelentkezőket jövőre is!

2017. október 29 Fauré: Requiem

2017 október végén a MediCantare Leánykar Fauré: Requiemét énekli az évad bemutatkozó koncertjén, ráadásul a darabnak egy kevéssé ismert átdolgozását: nőikari változatban, orgonakísérettel.

A kórus a tavaszi Pergolesi: Stabat mater koncert után újabb fajsúlyos darabbal áll a közönség elé, melyben azonban most inkább a kórusé a főszerep. Három jellemző, apró darabbal egészül ki a koncert műsora, melyek a Requiem előtt felvezetésben szólalnak meg .

Gabriel Fauré formabontó módon a Requiemben egy, a zenetörténetben addig egészen szokatlan víziót fogalmazott meg a halállal kapcsolatban: tragikus és fájdalmas esemény helyett inkább megkönnyebbülésnek, és a boldogságra való törekvés eszközének tartotta. Így a darabban a jól ismert Dies irae (A harag napja) szöveg nem is önálló tételként, hanem csupán rövid, félperces vízióként jelenik meg. Élete egyik fő műveként 14 évig alakítgatta, míg végül 1890-re elnyerte máig ismert formáját.
Úgy fogalmazott: "az elkészült művet az elejétől a végéig áthatja egy nagyon erős remény az élet utáni örök nyugalomban". Szinte természetes módon a zeneszerzőt halálakor is ez a darab kísérte utolsó útjára.

A hangverseny egyben tiszteletadás mindazok emléke előtt, akikre szeretettel emlékszünk, bár már nem lehetnek közöttünk.

2017. július 1 Igazi romantikusok között

Hiányzik a romantika? Tudjuk a megoldást..

A MediCantare Leánykar arra készül, hogy ízelítőt adjon a német, a francia és az olasz romantika „régen elfeledett filmzenéiből”.

Schumann romantikája olyan, mint egy jól megkomponált krimi: az ember csak azt várja, hogy véget érjen a feszültség, de ehhez végig kell várni az összes belépő szólamot.

Saint-Saens és Fauré, igazi franciákként olyanok, mint egy romantikus film rendezői. Kellemes és fülbemászó dallamaikat az ember legszívesebben újra és újra átélné.

Rossini pedig, aki életében is a szakácsmesterségnek hódolt, zenéjében is igazi tartalmas étlappal szolgál. Ahogy egy tipikus olasz spagettiwesternből sem maradhat ki a lakoma, úgy Rossini műveiből is bőségesen árad a gátlástalan jókedv és a csintalan harmóniakezelés.

A reklámblokk helyén kortárs magyar szerzők műveivel frissülhetnek fel a kedves filmrajongók.

2017. április 23 Pergolesi: Stabat Mater

Szólisták az élen!

A hat éves MediCantare Leánykar évadbeli első nyilvános koncertje ezúttal is váratlan izgalmakat tartogat! A kórus történetében először tűzzük műsorra Pergolesi Stabat materét, amelyben ezúttal a szóló szerepeket is a kórus tagjaiból választottuk!

A koncerten Pergolesi oratóriuma mellett egy másik olasz barokk szerző, Vivaldi két oboa concertoja szólal meg, a két blokk között pedig ellenpontként egy klasszikus fuvolaversenyt játszunk. Szerzője máig bizonytalan, Joseph Haydn és Leopold Hoffmann neve egyaránt felmerült gyakran a mű születése óta eltelt bő 200 év alatt.